Primul reflex al multor romani plecati in strainatate este acela de a-si denigra tara si compatriotii.

Snobismul romanului „de afara”, sau cum ne sapam singuri groapa.

Nu este asa ca ai ras si tu la bancurile cu romani? Cred ca toata lumea stie unul bun, despre cat de hoti sau smecheri suntem noi. Ce este rau in asta? Raspunsul este unul care te-ar surprinde. Impactul negativ este unul foarte mare. Pentru ca asa cum te vezi tu, asa te vor vedea si ceilalti.
Primul reflex al multor romani plecati in strainatate este acela de a-si denigra tara si compatriotii. Am vazut de foarte multe ori asta. Nu vorbesc de toti, dar sunt destui cei care, ajunsi peste hotare, incep sa critice pe unde apuca si sa prezinte un tablou sumbru despre tara lor. Nu spun ca se insala total, majoritatea pleaca tocmai pentru in Romania nu au asigurat un trai decent, dar asta nu inseamna ca este vina celorlalti romani. Nu am vazut alt popor sau comunitate mai dezbinata, in strainatate, decat cea a romanilor. Si alti oameni vin din tari cu probleme, dar tot se gandesc cu drag la ea. Noi, insa, simtim mereu nevoia de a ne da destepti si sa dam de pamant cu ceilalti romani, tocmai pentru a ne ridica pe noi.

De multe ori nu ne dam seama ca, practic, devenim cei mai intelgienti dintre prosti. Si nimanui nu ii place asta. De multe ori, imaginea proasta pe care o au unii despre noi, o capata chiar de la alti compatrioti.
Acest snobism, de cel mai multe ori, nici nu are vreun suport. Pentru ca cei care se duc la munca, se chinuie niste ani de zile, strang si ei 10-20.000 de euro sau de lire sterline, vin inapoi si incep sa ii toace, fara niciun rost. Dau banii pe masini, pe telefoane, poate o vacanta, iar apoi, cand banii se duc, sunt fortati sa se intoarca inapoi, sa se speteasca iar ani de zile, pentru cateva luni in care sa se laude in fata prietenilor. Ar fi de plans, daca nu ar fi de ras.

Nu este o regula, mai sunt si oameni care muncesc cu cap, se intorc, investesc destept, deschid afaceri, isi fac o viata adevarata. Asta pentru ca acesti oameni au educatie, stiu valoarea banului, apreciaza munca lor si eforturile depuse. Nu sufera de snobism, de fala proasta, asta chiar daca si-ar permite o masina sau un gadget mai tare decat orice ar putea cumpara astia cu gura mare, dar minte putina.
Nu sunt dur, prezint doar o realitate trista pentru noi. Oamenii astia nici nu trebuie criticati foarte dur, pentru ca nu este neaaparat vina lor. Ei nu stiu mai bine, nu au educatia necesara sa stie ce este bine, inclusiv pentru ei. Dar, din pacate, constituie o parte a problemei si nu solutia. Atat timp cat majoritatea dintre noi urmarim doar sa epatam, sa ne laudam, sau sa criticam, fara substanta, atunci nu vom ajunge prea departe. Si Romania va avea in continuare o imagine proasta.
Adrian Niculescu

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published.

More in:Editorial