Cum să gestionezi senzația de vomă în diferite situații

Scris de

Cu toții am experimentat chiar de mai multe ori acea senzație „ciudată” în stomac care se intensifică treptat și te lasă cu o senzație de căldură, amețeală și chiar disconfort. Senzația de vomă nu este deloc plăcută și poate fi provocată de o serie de factori, atât psihologici, cât și fizici, așa că nu ar fi util să știm cum să scăpăm de greață?

Vestea bună este că există modalități sigure de a reduce greața în mod natural. De exemplu, senzația de vomă indusă de răul de mișcare poate fi remediată cu ajutorul Naturalis Acadea Bombovit de Călătorie, un supliment alimentar cu extract din rădăcină de ghimbir și extract din frunze de mentă, recomandat atât copiilor, cât și adulților pentru eliminarea disconfortului creat de răul de mișcare.

Știai că greața este de fapt un mecanism complex de protecție a organismului? Senzația de greață este influențată de mesajele trimise către creier în urma unei amenințări, cum ar fi un blocaj intestinal, o emoție negativă puternică, rău de mișcare sau o acumulare de toxine în organism.

Ce cauzează vărsăturile?

Deși poți avea senzația de greață fără să vomiți, greața poate fi uneori un precursor al vărsăturilor.

Cauzele vărsăturilor sunt adesea aceleași cu cele alea stării de greață. Acestea pot fi bolile acute, cum ar fi gastroenterita, sau problemele pe termen lung, cum ar fi reflux gastroesofagian (BRGE).

Creierul, nu stomacul, este cel care îi spune corpului când să vomite. Vărsăturile sunt adesea modalitatea prin care organismul elimină un lucru dăunător, cum ar fi bacteriile.

Medicamente pentru oprirea vărsăturilor

Tratamentul pentru senzația de vomă depinde de cauza principală. Dacă nu cunoști cauza exactă a vărsăturilor, ar trebui să nu iei medicamente fără a discuta mai întâi cu un medic.

Medicamentele eliberate fără prescripție medicală (OTC), cum ar fi antiemeticele, pot ameliora senzația de vomă în multe situații. Multe medicamente OTC împotriva stării de greață și vomă conțin subsalicilat de bismut. Aceste medicamente ajută la protejarea mucoasei stomacale și la reducerea vărsăturilor cauzate de intoxicația alimentară.

Antihistaminicele OTC, sau blocantele H1, cum ar fi dimenhidrinatul și meclizina, sunt alte tipuri de antiemetice care pot ajuta la oprirea vărsăturilor cauzate de răul de mișcare. Acestea blochează receptorii histaminici H1 responsabili de stimularea vărsăturilor. Antihistaminicele pot provoca, însă, efecte secundare, precum:

  • gură uscată
  • vedere încețoșată
  • somnolență

Înainte de a lua orice medicamente fără prescripție medicală pentru greață și vărsături, ia în considerare următoarele:

  • Ia doar doza recomandată pe eticheta produsului.
  • Nu lua mai mult de un medicament antiemetic în același timp, deoarece acestea pot avea ingrediente active similare.
  • Nu administra produse cu subsalicilat de bismut copiilor sub 12 ani.
  • Nu administra produse cu subsalicilat de bismut copiilor sau adolescenților care suferă de gripă sau varicelă, deoarece acestea pot crește riscul de sindrom Reye.
  • Întreabă un medic sau un farmacist care pot fi interacțiunile medicamentoase dacă iei alte medicamente fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă, cum ar fi anticoagulantele.
  • Întreabă un medic sau un farmacist dacă poți lua medicamente antiemetice în cazul în care ai anumite afecțiuni preexistente, cum ar fi boli de inimă, astm sau afecțiuni tiroidiene.

Remedii la domiciliu pentru senzația de vomă

După cum menționam, în cazurile de intoxicație alimentară sau infecție, vărsăturile sunt adesea modalitatea organismului de a scăpa de agenții nocivi.

Există măsuri pe care le poți lua pentru a reduce senzația de vomă și disconfort stomacal care însoțesc adesea vărsăturile. Mai exact, este recomandat să:

  • Consumi 30-60 ml de lichide transparente după aproximativ 30 de minute de la ultimul episod de vărsături. Exemplele de lichide transparente sunt apa, supa sau ceaiul din plante.
  • Eviți alcoolul și băuturile carbogazoase în timpul vărsăturilor, deoarece acestea vor agrava greața și vor provoca o deshidratare suplimentară.
  • Consumi ceai de ghimbir sau bomboane tari cu ghimbir. Ghimbirul are proprietăți anti-greață.
  • Încerci aromaterapie deoarece poate reduce incidența senzației de vomă. Printre aromele care au proprietăți antiemetice se numără lavanda, mușețelul, uleiul de lămâie, menta, trandafirul și cuișoarele.
  • Folosești presopunctură. Potrivit specialiștilor, aplicarea presiunii asupra punctului P-6 (pe interiorul încheieturii mâinii, sub degetul arătător) poate contribui la ameliorarea senzației de vomă și greață.

Odihna suficientă este, de asemenea, un pas important în procesul de refacere a organismului după un episod de vărsături.

Cum poți ameliora starea de vomă asociată cu alcoolul?

Alcoolul deshidratează organismul, care poate fi una dintre cauzele mahmurelii. De asemenea, alcoolul poate irita mucoasa stomacului, crescând aciditatea gastrică și încetinind digestia. Drept urmare, iritația poate provoca greață și vărsături.

Dacă te confrunți cu senzație de greață cauzată de consumul de alcool, îți poți reduce simptomele astfel:

  • Consumă lichide. Ia câteva înghițituri mici de apă sau băuturi care conțin electroliți pentru a reduce deshidratarea provocată de alcool.
  • Ia un analgezic care nu conține acetaminofen. Acetaminofenul poate afecta ficatul, pe care alcoolul l-a stresat deja. Ibuprofenul este mai bun pentru reducerea durerilor asociate cu vărsăturile. Cu toate acestea, ibuprofenul poate irita stomacul la unele persoane, așa că trebuie administrat cu atenție. De asemenea, ibuprofenul poate afecta rinichii, care pot fi deja perturbați de deshidratare.
  • Ia 1.200 de miligrame de vitamina B6. Potrivit unor surse, administrarea de vitamina B6 poate ajuta la reducerea simptomelor de mahmureală.

În plus, poate fi extrem de eficient să mănânci câteva bucăți mici de pâine prăjită și să iei câteva înghițituri de cafea sau ceai pentru a-ți recăpăta energia și pentru a ține greața la distanță. Ai grijă însă cu băuturile care conțin cofeină, deoarece pot deshidrata și mai mult organismul.

De asemenea, ar trebui să aștepți aproximativ 30 de minute după ultimul episod de vărsături înainte de a mânca pentru a reduce probabilitatea de a vomita din nou.

Distribuie